Skocz do zawartości

Legendy Polskie

Rekomendowane odpowiedzi

• Donator

Pod nazwą Legendy Polskie powstaje taki fajny projekt. Założeniem projektu nowe spojrzenie na znane polskie legendy. Projekt powstaje pod reżyserią Tomasz Bagińskiego przy współpracy z allegro.

Tomasz Bagiński możecie znać z takich produkcji jaki:

- Katedra (nominacja do Oskara)
- Sztuka spadania
- Trailer do Wiedźmina, Wiedźmina 2, Wiedźmina 3 (zabijam potwory), Cyberpunka 2077
- Animowana historia Polski
- Legendy Polskie
- oraz innych

Legendy Polskie to kawał dobrego kina krótkometrażowego. Mnie one bardzo zachwyciły. Zachęcam Was do zapoznania się z tą produkcją. Dotąd wyszły 4 filmy, a piąty wyjdzie już 9 grudnia. 

Poniżej wrzucam wszystkie części Legend Polskich

Smok (2015)

Twardowsky (2015)

Twardowsky 2.0 (2016)

Operacja Bazyliszek (2016)

Jaga - zwiastun (premiera 09.12.2016)

Do tego są jeszcze dwa teledyski, na których rozgrywają się poboczne sceny.

Tutaj można posłuchać o projekcie

A tutaj jest kanał allegro, na którym to wszystko jest zamieszczone. Można zobaczyć tam różne rozmowy związane z projektem oraz kulisy filmów - https://www.youtube.com/user/AllegroTV/videos

• Użytkownik

Nie tak dawno jak wczoraj, miałam przyjemność obejrzeć ,,Operacje Bazyliszek", super trafiłeś :D Baaaardzo mi się podobało, ciekawy klimat, fajne efekty, uroczy Lubaszenko... :D

Bagiński jest naprawdę utalentowany i jeśli to on ma się podjąć reżyserowania Wieśka, to się nie obawiam. Daje gwarancje, że potwory nie będą wyglądać jak smok z serialu, a jak Bazyliszek ze wspomnianego filmu :D

• 2 tygodnie później...
  • Donator

@Z_Buta_Wjezdzam Przecież smok z Wiedźmina to mistrzostwo :D Nigdy nie będzie lepszego potwora :D Tak btw oglądałem przedwczoraj making off Bazyliszka i tam się bardzo cieszyli z pierwszego, całkowicie komputerowo wyrenderowanego potwora w Polskiej kinematografii :P I mają nadzieję, że dzięki temu chociaż trochę uda się zapomnieć o smoku z wiedźmina :D 

Miałem lekkie obawy, jak usłyszałem, że Bagiński może reżyserować Wiedźmina. Tworzy genialne animacje, ale zastanawiałem się czy poradzi sobie z prawdziwymi aktorami? Seria Legend Polskich pokazała mi, że da radę :) 

@Buchal Polecam obejrzenia reszty ;) Obie części Twardowsky'ego są moim zdaniem dużo lepsze od Smoka :P

A już jutro premiera Jagi. Będzie trzeba obejrzeć ;)

Szkoda,że nie ma pełnej ekranizacij tych krótkometrażowych filmików:( z miłą chęcią bym obejrzał cały film trwający ponad 2-3 godzinki:):): by się działo:):):) Gdybyś Aragorn nie dołączył filmików poprzednich to nie widziałbym,że jesteśmy tacy zdolni:):):) W pracy obejrzałem wszystkie "zwiastuny" Chciałbym zobaczyć pełnometrażowy film z udziałem naszych dobrze obiecujących się aktorów:):) Polacy wbijają się na wyżyny wbrew temu co zagraniczniacy mówią i piszą:):):)):) oby tak dalej:)