Skocz do zawartości

DEMO.cfg, czyli nagrywanie jednym klikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że poniższy poradnik może być użyteczny w grach oraz modyfikacjach opartych na silniku GoldSource oraz Source.

Inspiracją do napisania tego poradnika były pluginy umożliwiające automatyczne nagrywanie gracza z perspektywy pierwszej osoby po dołączeniu na serwer, co nie jest powszechnie dostępne.

Czy zdarzyło się Wam, że gracz łamiący regulamin używał cheatów lub obrażał innych? Zapewne nie raz. A co w sytuacji, gdy na serwerze brakuje HLTV czy SourceTV, a administracja nie zawsze jest obecna? Przydałoby się nagrać demko z dowodami, ale zanim wpiszecie odpowiednią komendę w konsoli, taki gracz może już się uspokoić lub opuścić serwer.

A może to Wasz dzień i chcecie nagrać wyjątkową akcję, nie tracąc ani sekundy podczas rozgrywki? Mam rozwiązanie, które ułatwi Wam zbieranie dowodów oraz rejestrowanie każdej wyjątkowej akcji.

Wystarczy stworzyć configi, które będą zawierać następującą formułę:

bind "MOUSE3" "stop; record game1.dem; say thetime; exec game2.cfg;"

Za każdym razem, gdy klikniecie zbindowany klawisz (w tym przypadku MOUSE3), rozpocznie się nagrywanie demka, a następnie wczyta się kolejny config z bindem do nagrywania. Wystarczy zmieniać numerację w każdym nowo utworzonym configu i możecie to robić tak długo, jak potrzebujecie.

Załóżmy, że macie 10 takich configów. Aby zapętlić wczytywanie i nadpisywać starsze demka, w ostatnim pliku wpisujemy:

bind "MOUSE3" "stop; record game10.dem; say thetime; exec game1.cfg;"

Jeśli będziecie szukać konkretnego demka z danej godziny, zwracajcie uwagę na datę modyfikacji pliku!

Spoiler

image.jpeg.a4e698d547416338e738f179185f773e.jpeg

Jeśli nie widzicie kolumny z datą modyfikacji w eksploratorze plików, kliknijcie prawym przyciskiem myszy na pustą przestrzeń, następnie w menu kontekstowym najeżdżacie kursorem na "Sortuj według", a następnie klikacie "Więcej". Pojawi się okienko "Wybieranie szczegółów", w którym znajdziecie "Data modyfikacji". Zaznaczcie ją i zatwierdźcie zmiany.

Spoiler

AD_4nXc5VAjQE_qbrDeeLNvE89uwBSjZWCITX1pdWNYTRsTdHCBKwXunr4hlD20qQLsg-WqN_05enMIhUou3nbU8Rit628vld3NqSzX2jVHMNfWDCCOkp5JNPWKDZ4oqNynBAkV2IThiLVg7ZGRVK-a2P0II5R0?key=mzXJ85REvy_mk8lA10JmUQ
AD_4nXcc5Rl_7x0qvqD97iwJbVHS13IrYjWIS9iLIQxcpvjBL8TuS0yTyrw2cj6-vZsgXWiQM9RHlmJzndF4iV8HSOB98_Crv6K5OakOkXqVDGrFHFE3FOm-rPbLLwvX-rZxNzNHVtE9dxxgIMHViaDrL6JaKWeP?key=mzXJ85REvy_mk8lA10JmUQ

Mam nadzieję, że ten poradnik okaże się pomocny i ułatwi Wam rejestrowanie najważniejszych momentów w grach. Powodzenia!

Pierwsza wersja poradnika została wydana w 2019 roku. Udostępniłem odświeżoną wersję gdzieś indziej, a czytana przez Was wersja została kolejny raz zmodyfikowana i zredagowana, aby przechodzenie przez etapy tego nieskomplikowanego poradnika było łatwe i przyjemne. Mam nadzieję, że poradnik przyda się podczas grania w różnych sytuacjach i będzie służył nie tylko graczom, ale także administracji.

Pozdrawiam!
Przy zredagowaniu poradnika pomógł mi ChatGPT-4o.