Popularny post Madziaa<3 Napisano 23 Czerwca 2018 #515103 Popularny post Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Lato jest ciężką porą roku, nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt. Nawet one trudniej znoszą wysokie temperatury. Ludzie ukrywają się w cieniu, piją chłodne napoje czy wybierają się nad wodę w poszukiwaniu odrobiny chłodu i chwilowej ulgi od gorąca. Zwierzęta domowe niestety nie mają takiej możliwości, dlatego musimy im pomagać przetrwać ten okres wakacji. Jak im pomóc?: Najważniejsze! Zapewnij im stały dostęp do świeżej, najlepiej chłodnej wody. Nie pozwalajmy im na wylegiwanie się w nasłonecznionych miejscach. Przy wyprowadzaniu psa na dwór staraj się także unikać nagrzanego asfaltu - łapy psa mogą wtedy ulec oparzeniom. Najlepiej wyprowadzać je na trawie czy ziemi. Możesz zawinąć w koc lub ręcznik wkład chłodzący. Można też je namaczać co jakiś czas w zimnej wodzie, włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki i przykryć/położyć obok pupila. To na pewno przyniesie im ulgę. Nie zmuszaj ich do zbędnej aktywności fizycznej. NIGDY nie zostawiaj ich w samochodzie! W upalne dni wnętrze samochodu bardzo szybko się nagrzewa. Nawet otwarcie okien czy włączenie klimatyzacji nie wystarczają. Lepiej zostaw go w domu. Jeżeli wychodzisz z domu i musisz zostawić pupila samego - pozasłaniaj okna. Postaw w pokoju wiatrak lub włącz klimatyzację. Weź go na ogród albo działkę. Napełnij basen dla dzieci wodą lub spryskuj go nią. Czasem pomimo naszych starań i chęci, nie udaje nam się dobrze uchronić naszych zwierząt. Obserwujmy je codziennie, sprawdzamy czy wszystko z nimi w porządku, reagujmy na każde dziwne i niepokojące zachowanie. Jeżeli nie zareagujemy w porę, może dojść do najgorszego - śmierci. Objawy udaru i przegrzania: nadmierne pocenie się przyspieszone tętno temperatura ciała większa niż 38-39°C problemy z oddychaniem problemy z poruszaniem wymioty utrata przytomności, śpiączka oraz drgawki - najgorszy objaw. Pamiętajmy, że zwierzęta stare, ze schorzeniem serca i układu krążenia lub oddechowego są najbardziej narażone na udary. Pomagajmy też zwierzętom dziko żyjącym. Postaw przed blokiem, pod domem lub na działce/ogrodzie miskę z wodą - najlepiej w miejscu zaciemnionym. Na pewno będą wam wdzięczne. Źródło: wiedza własna, internet, książka. .:TPS:., Pyton., Ponczeg :v i 5 innych dodali reakcje 8 Cytuj Zgłoś
GandalfBialy Napisano 24 Czerwca 2018 #515129 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2018 16 godzin temu, Madziaa<3 napisał: Nie pozwalajmy im na wylegiwanie się w nasłonecznionych miejscach. Odniosę się tylko do tego punktu, moje kotki uwielbiają się wygrzewać na słoneczku, więc co mam przez to rozumieć? Mam je wyganiać? Boski Z Polski dodał reakcję 1 Cytuj Zgłoś
Madziaa<3 Napisano 24 Czerwca 2018 Autor #515140 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2018 Zgoń i nie marudź Dziadu Mroźny dodał reakcję 1 Cytuj Zgłoś
Tomkowiec Napisano 4 Grudnia 2018 #521788 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2018 Ja pomagam mojemu psy dmuchając w niego xDDDD Fajny artykuł Cytuj Zgłoś
Rekomendowane odpowiedzi
Najczęściej odpowiadający w tym temacie
2
1
1
Popularne dni
24 Czerwiec
2
23 Czerwiec
1
4 Grudzień
1
Najczęściej odpowiadający w tym temacie
Madziaa<3 2 odpowiedzi
GandalfBialy 1 odpowiedź
Tomkowiec 1 odpowiedź
Popularne dni
24 Czerwiec 2018
2 odpowiedzi
23 Czerwiec 2018
1 odpowiedź
4 Grudzień 2018
1 odpowiedź
Popularne odpowiedzi
Madziaa<3
Lato jest ciężką porą roku, nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt. Nawet one trudniej znoszą wysokie temperatury. Ludzie ukrywają się w cieniu, piją chłodne napoje czy wybiera
GandalfBialy
Odniosę się tylko do tego punktu, moje kotki uwielbiają się wygrzewać na słoneczku, więc co mam przez to rozumieć? Mam je wyganiać?
Madziaa<3
Zgoń i nie marudź Dziadu