Moderator Popularny post Madziaa<3 Napisano 23 Czerwca 2018 #515103 Moderator Popularny post Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Lato jest ciężką porą roku, nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt. Nawet one trudniej znoszą wysokie temperatury. Ludzie ukrywają się w cieniu, piją chłodne napoje czy wybierają się nad wodę w poszukiwaniu odrobiny chłodu i chwilowej ulgi od gorąca. Zwierzęta domowe niestety nie mają takiej możliwości, dlatego musimy im pomagać przetrwać ten okres wakacji. Jak im pomóc?: Najważniejsze! Zapewnij im stały dostęp do świeżej, najlepiej chłodnej wody. Nie pozwalajmy im na wylegiwanie się w nasłonecznionych miejscach. Przy wyprowadzaniu psa na dwór staraj się także unikać nagrzanego asfaltu - łapy psa mogą wtedy ulec oparzeniom. Najlepiej wyprowadzać je na trawie czy ziemi. Możesz zawinąć w koc lub ręcznik wkład chłodzący. Można też je namaczać co jakiś czas w zimnej wodzie, włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki i przykryć/położyć obok pupila. To na pewno przyniesie im ulgę. Nie zmuszaj ich do zbędnej aktywności fizycznej. NIGDY nie zostawiaj ich w samochodzie! W upalne dni wnętrze samochodu bardzo szybko się nagrzewa. Nawet otwarcie okien czy włączenie klimatyzacji nie wystarczają. Lepiej zostaw go w domu. Jeżeli wychodzisz z domu i musisz zostawić pupila samego - pozasłaniaj okna. Postaw w pokoju wiatrak lub włącz klimatyzację. Weź go na ogród albo działkę. Napełnij basen dla dzieci wodą lub spryskuj go nią. Czasem pomimo naszych starań i chęci, nie udaje nam się dobrze uchronić naszych zwierząt. Obserwujmy je codziennie, sprawdzamy czy wszystko z nimi w porządku, reagujmy na każde dziwne i niepokojące zachowanie. Jeżeli nie zareagujemy w porę, może dojść do najgorszego - śmierci. Objawy udaru i przegrzania: nadmierne pocenie się przyspieszone tętno temperatura ciała większa niż 38-39°C problemy z oddychaniem problemy z poruszaniem wymioty utrata przytomności, śpiączka oraz drgawki - najgorszy objaw. Pamiętajmy, że zwierzęta stare, ze schorzeniem serca i układu krążenia lub oddechowego są najbardziej narażone na udary. Pomagajmy też zwierzętom dziko żyjącym. Postaw przed blokiem, pod domem lub na działce/ogrodzie miskę z wodą - najlepiej w miejscu zaciemnionym. Na pewno będą wam wdzięczne. Źródło: wiedza własna, internet, książka. Mroźny, Boski Z Polski, Ponczeg :v i 5 innych dodali reakcje 8 Cytat wielokrotny Cytuj Zgłoś @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GandalfBialy Napisano 24 Czerwca 2018 #515129 Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 16 godzin temu, Madziaa<3 napisał: Nie pozwalajmy im na wylegiwanie się w nasłonecznionych miejscach. Odniosę się tylko do tego punktu, moje kotki uwielbiają się wygrzewać na słoneczku, więc co mam przez to rozumieć? Mam je wyganiać? Boski Z Polski dodał reakcję 1 Cytat wielokrotny Cytuj Zgłoś @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moderator Madziaa<3 Napisano 24 Czerwca 2018 Autor #515140 Moderator Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Zgoń i nie marudź Dziadu Mroźny dodał reakcję 1 Cytat wielokrotny Cytuj Zgłoś @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomkowiec Napisano 4 Grudnia 2018 #521788 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja pomagam mojemu psy dmuchając w niego xDDDD Fajny artykuł Cytat wielokrotny Cytuj Zgłoś @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi